Foreningen Retten til en verdig død
Hjem-Christian Sandsdalenprisen 2014 gikk til Anne Kat Hærland

Hun sier: Man skal respektere menneskers ønske om ikke å ville leve lengre og hun etterlyser en mer åpen debatt om aktiv dødshjelp. Hun har alltid vært for det, og hun velger å kalle det dødsomsorg. Hennes indre kompass sier at man skal respektere folks ønske om ikke å leve lengre. Dette handler bare om en anstendig ting å gjøre, la folk dø når de vil.

I dag kan man velge å reise til Sveits for å avslutte livet, og noen få personer velger å gjøre det. Og det må være en veldig vanskelig beslutning å ta. Jeg syns at disse menneskene skulle fått lov til å gjøre dette hjemme.

I fjor ble Hærland invitert til å snakke i en paneldebatt hos Foreningen Retten til en verdig død. Hun reagerte på at ingen politikere ønsket å møte i debatten:

– Det er rart at politikere ikke vil ta i dette temaet, spesielt når man vet at så mange nordmenn er for aktiv dødshjelp. Å dø skal vi alle sammen, det kan vi ikke gjøre noe med. Alt vi kan håpe på er at overgangen mellom liv og død blir enkel og smertefri. Men det er ikke gitt. Enden på livet kan også, som vi vet, være ekstremt brutal og smertefull.

 

I 2014 delte Foreningen Retten til en verdig død utdeler ”Christian Sandsdalenprisen” for tredje gang.

 

I 2012 etablerte Foreningen Retten til en verdig død en pris, Christian Sandsdalenprisen”, som kan utdeles til en person som gjennom bøker, media eller på annen måte har gitt et bidrag i arbeidet for lovbestemt rett til en verdig død i Norge.

 Den første prisen ble delt ut i forbindelse med Rådsmøtet 2. november 2012 til journalist Tine Flinder Nyquist for hennes bok om Cristian Sandsdalen saken Det siste ønske”.

Den andre prisen ble delt ut til forfatter Ketil Bjørnstad i 2013 for hans kronikk i Aftenposten.

 Prisen har fått sitt navn etter den avdøde legen Christian Sandsdalen som sommeren 1996 ga aktiv dødshjelp til den sterkt MS-syke Bodil Bjerkmann etter hennes eget innstendige ønske. Sandsdalen meldte seg for Riksadvokaten og ble senere tiltalt. Gjennom sin handling og gjennom rettssaken ga han et ansikt til debatten om aktiv dødshjelp i Norge, og fikk for alvor satt saken på dagsorden.

Retten mente den gangen at det kunne være på tide at Stortinget på nytt vurderte grensene mellom det tillatte og det straffbare på dette området.

Vi venter fortsatt på Stortingets behandling av denne anmodningen fra retten.

 

Utdelingen fant sted i tilknytning til møte i foreningens konsultative råd.

Mer info: Ole Peder Kjeldstadli

Leder Foreningen Retten til en verdig død

975 10 617 eller ol-p-kj@online.no

< Forrige 6 av 10Neste >
Skriv ut
Skriv ut       
Copyright 2013 - Foreningen Retten til en verdig død - Alt Rolfsen / BONO - Thomlesgate 4, 0270 - 991 26 980 Utviklet avAssist2net AS
 
 
Dine Logo